Chcete ohromit své hosty? Naučte se stylově prostírat

Ať už čekáte vzácnou návštěvu, chystáte slavnostní oběd nebo chcete prostě jen přidat trochu stylu svému stolování, můžete se naučit prostírat díky několika jednoduchým tipům. Někdy to není o tom, zda máte stříbrné příbory nebo úplně obyčejné, nebo zda podáváte jídlo na drahém porcelánu či jednoduchých talířích za pár korun. Kouzlo tkví ve správném know-how.

Dekorace by měly být vždy v lichých počtech

Velice důležitou roli v rámci efektivního prostírání hrají barvy. Inspirací mohou být například jednotlivá roční období a sezóny – jemné pastelové tóny pro jaro a léto, teplé barvy na podzim a slavnostní metalické barvy na zimu a Vánoce. Využít můžete také to, co máte po ruce. Čerstvé květiny, v letních měsících například citróny, na podzim dekorativní dýně, v zimě šišky nebo větvičky.

Základem může být jednoduchý jednobarevný ubrus nebo i čistý dřevěný stůl a na něj dlouhý běhoun. Na dřevě krásně vynikne krajka či běhouny s přírodními motivy.

Poté je třeba se soustředit na centrální část stolu, kde by měla být hlavní dekorace. Květiny, svíčky a vázy jsou klasickou a rozhodně i správnou volbou. Ideální je držet se lichých čísel, což pomůže dodat rovnováhu celému prostírání a je to příjemné i pro oko.

S dekoracemi lze pracovat jak horizontálně, tak vertikálně. Můžete proto postupovat od nejvyššího bodu (květina, váza, svícen) a postupně využívat nižší předměty směrem k okrajům stolu. Vždy je lepší hlavní dekoraci něčím doplnit a nenechávat ji osamocenou, což dodá celému vzhledu ten správný kontext.

Jídlo může být součástí výzdoby

Je třeba také dbát na to, aby měli hosté přehled a viděli do středu stolu i na sebe navzájem. Příliš vysoké nebo nahuštěné ozdoby tak nejsou ideální. Velice hezky vypadají například dřevěné větvičky, na které lze v jednotlivých sezónách navěsit různé tématické dekorace. Na podzim lze využít barevné listí a v zimě třeba umělé sněhové vločky.

Vhodné je také zkombinovat květiny s ovocem a vytvořit tak příjemnou vůni. Krásně vypadají i plovoucí svíčky dodávající útulnou atmosféru. Ovšem jako dekorace může posloužit i připravovaný pokrm – polévka v porcelánové míse, punč plný ovoce nebo dřevěné či kameninové prkýnko s jednohubkami.

Pro talíře, skleničky a příbory platí jediné – měly by být všechny stejné a hlavně dokonale čisté. Jednoduchý bílý porcelán se osvědčil snad nejvíce, skvěle vynikne nejen na stole, ale dodá ten správný podklad vašemu mistrovskému pokrmu.

Přečtěte si také

Jak naaranžovat stůl na štědrovečerní večeři? K přípravě štědrovečerního stolu se váže mnoho tradic. Dnes se již dodržuje jen malá část z nich, ale můžete je také zohlednit při výzdobě stolu. Jak jej vyladit tak, aby k večeři lákaly nejen voňavé ...
Pěstování bylinek v bytě Čerstvé bylinky dodají vašim pokrmům úplně jiné grády, nežli ty sušené, které si domů nosíte z obchodu v pytlících. Pokud milujete vaření, rádi zkoušíte něco nového, objevujete nové chutě nebo si třeb...
Podzimní dekorace pro váš byt Podzim je velmi zvláštním ročním obdobím. Někdo jej nemůže vystát, stěžuje si na ranní mlhy a sychravé počasí, jiný si ho neskutečně užívá – pro jeho barvy, vůně, šustění spadaného listí, paprsky slun...